Sabah Namazının Farzı ile Sünneti Arasındaki Uyku

Sabah Namazının Farzı ile Sünneti Arasındaki Uyku

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: "Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem gece on bir rek’at namaz kılardı. Sabah tan yeri ağarınca da kısaca iki rek’at namaz kılar, sonra müezzin gelip sabah ezanını okuyuncaya kadar sağ yanı üzerine yaslanıp uzanırlardı."(Buhârî, Daavât 5; Müslim, Müsâfirîn 121-122)

İmam Nevevi bunun sünnet olduğunu belirtmiştir.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Biriniz sabah namazının iki rek`at sünnetini kılınca sağ tarafı üzerine yatsın. ”

Ebû Dâvûd, Tatavvu 4; Tirmizî, Mevâkît 194

Sabah namazının sünneti ile farzı arasında uyumak abdesti bozmayacağı hakkında fıkıh kitaplarında bir bilgi yoktur. Kişi yanı üzerine uzandığı takdirde uykuya dalmamışsa yani bilinci yerindeyse abdesti bozmaz. Aksi takdirde bozulur. Uykunun abdesti bozduğunun delili Hz. Ali (r.a)'den gelen şu rivayettir: "Göz makatın bağıdır. Bu bakımdan uyuyan bir kimse abdest alsın". Bu hadisin manası şudur. Uyanıklık dübürün bağıdır. Yani onun içinde bulunan şeyleri dışarıya çıkmaktan korur Çünkü o uyanık olduğu sürece kendisinden çıkan şeyleri fark eder.

(Neylü'l-Evtâr, 1/192)

İnsanın kendine hâkimiyetini kaybettiren uyku abdesti bozar. Bu uyku ister yan üstü yatarak, ister sırtüstü yatarak, ister yüzü koyun yatarak, ister oturup dirseğine dayanarak olsun hüküm aynıdır. Yanında konuşulanları duyacak derecedeki hafif uyuklamalar ise abdesti bozmaz. Bir şey'e dayanarak uyuyan kimsenin, dayanmakta olduğu şey çekildiği takdirde düşecek derecede uykuya dalmışlığı varsa, abdest bozulur.
Top