Sabah Uykusu Neden Rızka Manidir?

Sabah Uykusu Neden Rızka Manidir?

Uykunun sağlıklı olabilmesi ve kişinin yeterince dinlenebilmesi için mutlaka sabah erkenden kalkması gerekmektedir. Araştırmalar sabah uyandıktan sonra tekrar uyuma yoluyla gece boyu yapılan tamiratın tekrar tahrip edildiğini göstermiştir. Sabah uyandıktan sonra tekrar uyuma isteği alışkanlıktan ve tembellikten kaynaklanır. Bu alışkanlığı yenen kişi en fazla 10 gün içinde büyük bir dinçlik gözlemleyecektir.

Muhbiri Sadık Efendimiz (Aleyhissalatü ve’s Selam) günün erken vaktindeki uykunun aklı azalttığını, insanı tembelleştirdiğini, rızıkta bereketsizliğe neden olduğunu söylemektedir.

Geç uyanmanın zihin ve vücut da tahribata neden olduğu bilimsel araştırmalarla kesin olarak tespit edilmiştir.

Geç uyumanın vücut için sağlıksız, ömür için bereketsiz ve rızık için mani olduğunu öğrendik. Ancak hepimiz biliyoruz ki bu pek kolay bir şey değil. Ne yapabiliriz peki? İşte hayatınıza geçireceğiniz birkaç öneri:

1- Erken uyuma ve erken kalkma sistemine birden geçiş yapmamalıyız. Alışkanlığımızı birden değiştirmek ağır gelebilir ve başarılı olamayabiliriz. Bu sebeple her gün uykumuzu 15’er dakika öne alabilir ve 15’er dakika erken kalkabiliriz.

2- Akşam yatış saatinden 2-4 saat önce yemek yenmiş olması, zira yemeği erken yemek hem uyku kalitesini artırır, hem de daha çabuk uyumaya yardımcı olur.

3- Yatmamıza 1-2 saat kala su içmeyi bırakmalıyız.

4- Bazı rahatsızlıklardan dolayı uyumakta zorlananlar, kendilerini sersemleştiren uyku hapı yerine kedi otu çayı içmeyi tercih edebilirler.

5- Yattığımız oda mümkün olduğunca karanlık olmalıdır.

6- Uyanmak için kurduğumuz alarmı, yattığımız yere uzak biraz uzak bir yere yerleştirmeliyiz. Böylece alarmı kapatmak için yatağımızdan kalkmış olacağız.

7- Sünneti nebeviye usulü sağ tarafa yatmamız gerekmektedir, zira sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanır, sol burun deliği açılır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarım küresinin çalışması artar. Sağ beyin yarım küresinin uyarılması ise, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızının yavaşlamasına, tansiyonun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalp daha az yorulur, uykuya dalmak daha kolaylaşır. Bu da dinlenmenin daha iyi olmasına olanak sağlar.
Top