0-2 Yaş Çocuklarda Uyku ve Beslenme

0-2 Yaş Çocuklarda Uyku ve Beslenme

UYKU:

0-2 AY
18 saate kadar
Herhangi bir zaman
Yeni doğanlar gündüz ve gece farkını bilmezler; dolayısıyla uykuları da düzensizdir. Çoğunlukla acıktıklarında uyanırlar. Biberonla beslenen bebeklerin iki öğün arası üç-beş saat kadar, emzirilenlerinse iki-üç saat kadardır.

2-12 AY

14-15 saat

3-5 ay için 20:30-21:30 arası;

9-11 ay içinse 19:30-20:30 arası

5 aylığın altındaki birçok bebek, gün içinde üç kere uykuya dalarken, 9-11 aylık olanların yüzde 75’i iki kere uyur. Birçok bebek, 3-6 aylıktan itibaren gece boyunca uyumaya başlar.

12-18 AY

13-14 saat
19:30-20:30 arası
18 aylıktan itibaren birçok çocuk günde bir defa uyumaya başlar. Bebeğinizin en az 12 saatlik günlük uyku ihtiyacı var; uykusunu aldığından emin olun.

18 AY-3 YAŞ

12-14 saat
19:30-20:30 arası

Bu yaşlardaki çocuklar gündüz uykusuna hala ihtiyaç duyar; ama yaşları büyüdükçe buna itiraz etmeye başlayabilirler. Çocuğunuz uyumayı reddetse bile, uyku saatlerini odasında sakin bir aktiviteyle geçirmesi dinlenmesini ağlayacaktır.

BESLENME:

0-2 yaş arası, çok önemli, çocukların yağ hücrelerinin sayısının belirlendiği dönemdir. 2 yaşından sonra çocukların yağ hücrelerinin sayısı artmaz, sabitlenir. Boyumuzun 18 yaşında artık sabitlenmesi gibi. 2 yaşına kadar yağ hücrelerinin sayısı artar, 2 yaşından sonra artmaz ama hücreler 60 misline kadar büyüyebilir. O nedenle 0-2 arasındaki çocuklara beyaz un ve beyaz şeker, şekerli ek gıdalar, şekerli meşrubatlar, patates kızartmaları gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar vermek bir hainliktir. Aynen şunu demektir:

‘Sevgili çocuğum, ben seni hiç sevmiyorum, senden nefret ediyorum, bir an önce senin hastalanmanı, şeker hastası olmanı, obez olmanı, kolesterol sorunu yaşamanı, damarlarının bozulmasını istiyorum. O nedenle de sana şeker eklenmiş gıdalar, yanlış mamalar, patates kızartmaları, kolalı içecekler, şekerli meşrubatlar veriyorum çünkü ben seni seviyor gibi görünüyorum ama aslında sana zarar vermek istiyorum.’

İşte bu yüzden 0-2 yaş arası çocukların yağ hücre sayısının artırılmaması için tüm anneler son derece dikkatli olmalı.

Hep bebekler çok gelişsin istiyoruz, hemen tombiş olsun istiyoruz, bu aslında hiç de iyi bir şey değil. 0-2 yaş arasında veya sonrasında bebek aşırı tombik oluyorsa bu gelecekte şeker hastası, tansiyon hastası, kolesterolü yüksek olan obez bir insanın ön işaretidir. O yüzden bebeğin persantilinde boyunun daha uzun olmasına gayret etmek gerek, ama kilo perstantilinde de %70’ler, %80ler, 85’lerde gitmesi daha iyi. Boy persantili 90-95 olursa fevkalade iyi. Uzun boylu, gelişmiş bir bebek oluyor ama bizde maalesef boy persantili daha geride giderken kilo persantili daha önde gidiyor, bu iyi bir şey değil. O yüzden artık doktorlar boy persantilini daha çok önemsiyor son dönemlerde.
Top