Karbonhidratlı Beslenmemek Uykusuzluğa Yol Açar mı?

Karbonhidratlı Beslenmemek Uykusuzluğa Yol Açar mı?

Karbonhidrat alımı ve uyku arasında doğrusal bir bağlantı kurmak mümkün olmasa da dolaylı yoldan etkilerinden bahsetmemiz mümkün.

Karbonhidrat yönünden zengin besinler uykuya sebep olan triptofan düzeyini artırarak süt ürünlerini tamamlıyor. Yani, bir kase tahıl ve süt, yoğurt ve kraker veya ekmek ve peynir şekerleme yapmak için gece geç saatlerde atıştırmalık olabilecek yiyecekler arasında.

2011 yılında Amerika Minneapolis’te Associated Professional Sleep Societies (LLC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre , fazla karbonhidrat tüketen gençlerin diğer gençlere oranla gün içinde kendilerini daha fazla yorgun hissettikleri belirtildi.

Araştırma sonuçları, kendilerini daha yorgun hisseden gençlerin yorgunluk ve karbonhidrat tüketme isteklerinin doğru orantılı olarak arttığını, karbonhidrat yeme isteğinin gün içinde yorgunluk hisseden gençlerde diğer gençlere gore % 50 daha fazla olduğunu gösterdi.

Ayrıca, depresyon oranı karbonhidrat ile sık beslenen gençlerde % 34 iken, az veya hiç karbonhidrat almayan gençlerde % 22 civarında oldu.

Robert Wood Johnson Medical School New Jersey’de görev yapan Profesor Dr. Mahmood Siddique bu araştırmanın karbonhidrat yeme isteği ile uykusuzluk arasında liner bir ilişki olduğunu gösteren ilk araştırmalardan biri olduğunu belirtti. Özellikle, uykusuzluk arttıkça, yorgunluk arttı, karbonhidrat alma arzusu arttı. Dr. Siddique ayrıca karbonhidrat ile beslenme isteğinin özellikle depresyondaki gençler arasında çok daha güçlü olduğunu belirtti.

The American Academy of Sleep Medicine, gün içindeki yorgunluk hissinin gece uykusuzluk problem çeken gençler arasında daha yaygın olduğunu açıkladı.

Ortalama yaşları 18 olan 232 lise öğrencisi arasında yapılan araştırmalar sonucunda, karbonhidratlı beslenme tarzına en çok yönelen öğrenciler popülasyonun % 12’sini oluşturdu.

Dr. Mahmood Siddique, uykunun metabolizma hızı ve istah seviyelerinin belirlenmesinde büyük rol oynadığını, yeteri kadar uyumamanın metabolic sistemin dengesini sarstığını, dengesiz ve karbonhidratlı beslenmeye sebebiyet vererek kilo alımını tetiklediğini belirtti.

Bu araştırma sonuçlarının gençler arasında artan obesitenin ve genç orta yaş nüfus arasında artan metabolic sendromlar ve diabet için önemli olduğu görülmektedir.
Top